torsdag 31. desember 2020

Leseutfordring 2021

Hvis du bare skal lese én bok i år, 
må du ta deg sammen!

  1. Føre leseliste over alt du leser i 2021. Du velger selv om du fører lista digitalt eller på papir, bakerst i norsk-skriveboka di eller i en egen loggbok. Skriv gjerne tittel, forfatter og dato du leste teksten ferdig. Skal du anbefale boka for noen eller fortelle om den til andre, er det lurt å notere noen stikkord. Hvis du liker terningkast, kan du gjerne gjøre det.  
  2. Lese for noen. Du må lese høyt og tydelig, og bruk gjerne innlevelse. Hvilke ord er det lurt å utheve? Hvordan kan innholdet endre seg, hvis du uthever ulike ord? Les for småsøsken, noen du er barnevakt for, eldre som ikke finner brillene, en voksen som lager middag, en i klassen, speilet, lag din egen lydbok ... du velger selv!
  3. Dele en leseopplevelse. Fortell noen om en god eller dårlig leseopplevelse du har hatt, muntlig eller skriftlig - valget er ditt!
  4. Lese i ei bok i mer enn et kvarter av fri vilje. Uten at noen har tvunget deg eller har mast sånn at du leste (men du kan tvinge deg selv, det er noe annet). Ute eller inne. På papir eller skjerm, men det må være ei bok.
  5. Lese ei ungdomsbok og fortelle norsk- eller engelsklæreren om den. Si hva du syns om den. Utfordre læreren til å lese boka selv, hvis de ikke har lest den! Sjekk gjerne etter noen uker om de har tatt utfordringen!
  6. Lese ei bok som gir håp. 
  7. Lese ei bok fra et annet kontinent enn Europa og Nord-Amerika. 
  8. Lese en novelle av en kjent forfatter og skryte til norsk- eller engelsklæreren din.
  9. Lese fantasy og kunne si hvem som representerer det gode, det onde og den modige i teksten.
  10. Lese en krim, thriller eller grøsser når det er mørkt ute, med ryggen til vinduet, uten å trekke for gardinene.
  11. Lese en sang- eller raptekst og se etter hvilke virkemidler som er brukt. Må det være enderim? Må teksten ha en fast rytme eller puls? Brukes det sammenligninger? Brukes det kontraster? Hva med gjentakelser?
  12. Dele bilde av ei bok du har lest i sosiale medier. Hvis du tenker det er flaut, kan du skrive under at det er en utfordring. Be om å få "likes" av de som ar lest den samme boka

2 kommentarer:

  1. Jeg skal lese dustedagboka 2.

    SvarSlett
  2. Så flott! Det viktigste er at du finner ei bok du liker, og er du heldig, har forfatteren skrevet flere lignende bøker. Kos deg med boka!

    SvarSlett